Bosui
Bosuien zijn eigenlijk gewone uien die jong worden geoogst. Ze danken hun naam aan het feit dat ze in bosjes worden aangeboden. De smaak heeft wel wat weg van prei en is heerlijk mild en zacht. Zowel de bolletjes als de stengel zijn te gebruiken. Ze zijn gezond en bevatten vitamine B en C en daarnaast kalium, calcium en ijzer. Ook is de stof cycloalline aanwezig net als in knoflook. Men zegt dat dit stofje hartkwalen kan voorkomen.
Kooptips
Het blad moet diepgroen zijn en het wit helder wit. Er mogen geen beschadigingen aanwezig zijn.
Bewaartips
De bosui blijft circa een week goed op een koel, donkere en droge plaats buiten de koelkast. In de koelkast worden ze zacht. Eenmaal aangesneden is een ui maar matig houdbaar.
Toepassingen
♦ Roerbakken met andere groenten.
♦ Voor een pikantere soep.
♦ Heerlijk gegrild vlees.
♦ Met een dipsaus als tussendoortje.
Bereiding
Snijd de bodem met de wortelaanzet eraf en verwijder de buitenste vergeelde delen en het overtollige blad. Was ze en snijd ze in kleine ringetjes.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Grillen ♦ Stoven |
kort enkele minuten enkele minuten 3 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |