Bospeen
Bospeen wordt verkocht met het loof er nog aan. Ze zijn lang en slank en smaken wat zoetjes. Ze vormen een uitstekende combinatie met doperwten en peultjes. Ze bevatten grote hoeveelheden caroteen, vitamine A, B3, C en E. Rauw geven ze eveneens een behoorlijke hoeveelheid calcium, kalium, ijzer en zink.
Kooptips
Verse wortels zijn het lekkerst en ze moeten dan ook een heldere kleur hebben en mooi droog ogen. Koop alleen bossen waarvan het loof nog mooi fris en groen is.
Bewaartips
Als het loof er nog aan zit dan zijn de wortels een dag of vier goed houdbaar in de groentela van de koelkast. Zonder loof zijn ze beter houdbaar. Dan blijven ze zeker twee weken goed. In de vriezer (-18°C) kun je geblancheerde wortellen in een goed gesloten plastic zak ongeveer 12 maanden bewaren.
Toepassingen
♦ Roerbakken met verschillende groenten.
♦ Rauw als snack.
♦ In dunne reepjes gesneden door een salade.
♦ Meebakken met vlees.
♦ Eten met en dipsausje.
♦ Plakjes in verschillende soepen als: groente-, tomaten- en rundvleessoep.
Bereiding
Was de wortels altijd voor het gebruik. Snij de onderkant en de top, waar de bladeren aanzitten weg.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
10 minuten 6 - 8 minuten 10 - 13 minuten 16 - 19 minuten 4 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |