Bindsla
Bindsla staat ook wel bekend als Romeinse sla. Sinds er verschillende veredelingstechnieken worden toegepast is deze sla, die van oorsprong afkomstig was uit Zuid-Europese landen, ook in Nederland volop verkrijgbaar. De sla wordt vooral gekweekt in volkstuintjes. Vooral de mini-variant wordt steeds vaker gebruikt en door de beroepstelers vaak gekweekt als vervanger van ijsbergsla. De kleine porties bevatten beduidend meer voedingstoffen dan de gewone kropsla. Denk daarbij aan bètacaroteen (provitamine) A en vitamine C. De sla smaakt van nature wat zoet en met name de kleine porties worden door de kleinere gezinnen bijzonder op prijs gesteld. De naam is ontstaan omdat de kroppen vroeger, pakweg 10 dagen voor het oogsten, werden dichtgebonden waardoor de bladeren wat geler van kleur werden.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
79 KJ, 19kcal
|
Kooptips
Let er op dat de sla een fris en knapperig uiterlijk heeft zonder verkleurde randen.
Bewaartips
Bewaar de sla in de groenten lade van de koelkast. Verwijder de verpakking niet, dan blijft de groente een paar dagen op zijn mooist. Doordat de groente wat steviger is dan gewone sla blijft deze ook wat langer goed.
Toepassingen
♦ Gewoon rauw bij de warme maaltijd.
♦ Van origine de basis voor een Ceasar salade.
♦ In combinatie met verschillende dressings.
♦ Als garnering op verschillende schotels
♦ Rauw als snack
Bereiding
♦ Grillen
♦ Stomen |
kort grillen
10 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |