Bimi
Bimi heeft wel wat weg van broccoli, maar dan wat kleiner en slanker van formaat en heeft lange stengels. De smaak is ook wat zachter en zoeter en heeft wel wat weg van groene asperges. Bimi is afkomstig uit Japan waar de telers broccoli kruisten met de Chinese stengelkool Kalian. De groente staat ook bekend onder de namen 'tenderstem' of 'broccolini' en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Bimi in Nederland komt veelal uit het Afrikaanse Kenia. Bimi staat te boek als een supergroente. Het is rijk aan glucosinolaat, een stof die kans op het krijgen van kanker mogelijk verkelint. Verder is de groente rijk aan vitaminen A en C, foliumzuur, calcium en kalium.
Kooptips
Bimi mag niet verlept zijn en moet er fris en groen uit zien. Met stevige stengels en mooi voille roosjes. Verwijder alleen het eindje van de stengels. Die zijn vaak wat uitgedroogd.
Bewaartips
Gewoon bewaren in de groentela van de koelkast.
Toepassingen
♦ Zacht koken in water met wat zout en serveren met wat olijfolie.
♦ Roerbakken of wokken met bijvoorbeeld paprikablokjes, gesnipperde ui en/of champignons.
♦ Koken en pureren als een vorm van groentesoep.
♦ Gegaard en afgekoeld als een salade met feta, cherrytomaatjes en paprika
♦ Lekker met zalm en wasabibolletjes uit de oven.
Bereiding
Bimi hoeft niet geschild te worden. Je kunt de bimi in zijn geheel eten.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Frituren |
4 minuten 3 - 4 minuten enkele minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |