Bieslook
Bieslook behoort tot de lookfamilie en is dus verwant aan de ui, knoflook en prei. De bieslook is afkomstig uit alle gebieden met een gematigd klimaat in Europa, Azië en Noord Amerika. Bieslook heeft een pijpvormig blad en wordt meestal aangeboden in bosjes. De groente bloeit omstreeks juni-juli en heeft rood-paarse knoppen. De stengels hebben een verfijnde uiensmaak.
Kooptips
Koop frisse en groene stengels die geen bruine en/of verlepte plekken vertonen.
Bewaartips
Koop je de plant in een pot zet hem dan gewoon in de vensterbank. Een bosje kan in de koelkast 2 - 4 dagen bewaard worden mits gewikkeld in vochtige keukenpapier.
Toepassingen
♦ Als kleur- en smaakaccent toevoegen aan bepaalde gerechten.
♦ Gesnipperd door gekookte of op gepofte aardappelen.
♦ Heerlijk op vis, door ragouts, gestrooid over een gebakken ei en soepen.
♦ Als accent bij rauwkosten.
♦ Toevoegen aan gewokte nieuwe aardappeltjes.
♦ Bij asperges met ham, gekookt ei en mayonaise.
♦ De bloemknoppen kun je frituren.
Bereiding
Kook bieslook nooit mee, want dan verliest het zijn specifieke smaak. Bieslook kun je het beste even aspoelen, fijn snipperen en, met mate, over een gerecht strooien.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |