Augurk
Een augurk heeft wel wat weg van een kleine komkommer. Hij behoort dan ook tot dezelfde familie de 'Cucumis sativus'. Een augurk heeft een wat bobbelige huid en heeft nauwelijks smaak en in onrijpe toestand geoogst. De vrucht komt van oorsprong uit India, maar wordt tegenwoordig in vrijwel heel Oost en Zuid Europa gekweekt. In de koudere landen worden ze vaak onder glas gekweekt. Ze worden ingelegd in azijn omdat de smaak, zoals gezegd, niet echt veel voor stelt. Aan de azijn worden naar wens suiker en/of kruiden toegevoegd. Er zijn vele verschillende soorten augurken; van zeer kleine cornichons die vaak als garnering op luxe schotels worden gebruikt tot de grote zure bommen die uit de hand worden gegeten.
Voedingswaarde per 100 gram zoetzure augurk in glas
Energie |
77 KJ, 18 kcal |
Kooptips
Bij het kopen van verse augurken moet je letten op een onbeschadigde huid en stevig aanvoelend vruchtvlees.
Bewaartips
Augurken kun je goed bewaren (ca. 2 weken) in de groentelade van de koelkast. Een geopende pot augurken moet je in de koelkast bewaren.
Toepassingen
♦ Eten uit het vuistje.
♦ Als smaakmaker bij gerechten.
♦ In rolletjes ham, boterhamworst en dergelijke.
♦ Gesnipperd in salades.
♦ Als garnering en bijlage op een Russisch ei of huzarensalade.
♦ Als smaakmaker in de vleeswaar zure zult.
Bereiding
Vers augurken moet je goed afborstelen. Augurken uit een pot even kort afspoelen om de aanklevende kruiden te verwijderen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |