Aubergine
De aubergine is een heerlijke vrucht die tot de groenten wordt gerekend. Hij komt van oorsprong uit Azië en werd door de Moren in Europa geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt de vrucht overal ter wereld geteeld. Met deze kleurrijke vruchtgroente kan eindeloos worden gevarieerd. Als men aan aubergines denkt, denkt men aan de Mediterrané, heerlijke gerechten, zoals moussaka. Ook van Nederlandse bodem zijn deze lekkere aubergines verkrijgbaar. De kwaliteit van de Nederlandse aubergine is altijd gegarandeerd. Haal de Mediterrané van de Hollandse bodem in huis en geniet onbezorgd!
Voedingswaarde per 100 gram rauwe aubergine
rauwe aubergine | |
Energie |
68 KJ, 16 kcal 1.0 gr 0.5 mgr 3.0 gr 10 mgr 10 mgr 0.0 gr 2.5 gr 10 mgr |
Kooptips
Aubergines hebben een wat matte dieppaarse glansen een gave schil. Het kroontje moet frisgroen zijn. Als je op de aubergine drukt dan veert de schil weer terug. Ook zijn er witte, gestreepte en groene aubergines op de markt. Evenals biologische en minivarianten.
Bewaartips
Bewaar de aubergine op een wat vochtige en koele plaats (15-17°C). Niet in de koelkast. De houdbaarheid bedraagt dan 5-7 dagen. Gare vruchten zijn in de diepvries tot 12 maanden houdbaar in een gesloten bakje.
Toepassingen
♦ Stoven in witte wijn met tijm, peterselie en knoflook;
♦ Haal plakken aubergine door gekruide bloem en wentel ze door een geklutst ei alvorens ze te bakken.
♦ Heerlijk in de mouisaka met gehakt en kassaus.
♦ Vullen met gehakt of rijst en gaar stoven in een tomatensaus;
♦ Roerbakken met paprika, tomaat, ui en Italiaanse kruiden;
♦ Plakken door beignetbeslag halen en frituren;
♦ In lange plakken gesneden en bestreken met olie grillen.
♦ Bak een hele aubergine in de oven tot de vrucht lekker zacht is en lepel het vruchtvlees eruit. Kruid dat met knoflook, en roomkaas of meng er kort geruld gehakt doorheen.
Bereiding
Was de vrucht, verwijder het kroontje en snijd de aubergine in plakjes of blokjes. Als je de plakjes gaat bakken smeer ze dan eerst in met olkie. Dan nemen ze minder olie op tijens het bakken. Wil je de vrucht vullen dan moet je het kroontje laten zitten dan blijft het geheel steviger. Vind je de aubergine te bitter dan kun je ze voor de bereiding met zout bestrooien en ze een kwartiertje laten liggen. Spoel het zout daarna weg. Door de behandeling met zout nemen ze ook minder olie op tijdens het bakken.
Let op!
Aubergines kun je niet rauw eten vanwege de gifstof solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Na minstens 2 minuten blancheren is de stof onschadelijk en kun je de vrucht eten.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Grillen ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
5 minuten 8 minuten 4 - 5 minuten 20 minuten 8 minuten 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |