21-september-2021 |
Asperge

Asperge

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Onder de grond, dus in het donker, groeien de witte asperges. Groene asperges groeien in het licht. Asperges hebben een zachte smaak met een heel kenmerkend aroma. Het is een echte lentegroente. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. Naast de witte asperges, zijn er ook groene en paarse asperges, die minder zorg nodig hebben, maar minder verfijnd smaken. De asperges van de volle grond komen pas tegen eind april op de markt. De teelt vindt voornamelijk plaats in Noord Brabant en Noord Limburg en in Drente  rond Borger. 

Voedingswaarde per 100 gekookt en zonder zout / uit blik of glas 

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Suikers 
Vezels

73 KJ, 17 kcal
1.9 gr
1.0 mgr
1.3  gr
5 mgr
20 mgr
10 mgr
1.2 gr
1.5 gr

94 KJ, 22 kcal
1.9 gr
0.6 mgr
3.2 gr
200 mgr
15 mgr

1.1 gr
0.5 gr

Kooptips

Groene asperges drogen snel uit. Let er dus op dat ze er lekker fris uitzien, stevige kopjes hebben en zeker geen bruine vlekken vertonen. 

Bewaartips

Je kunt asperges, in de koelkast, circa 7 dagen bewaren. Doe dat bij voorkeur in een vochtige theedoek. Dan blijven ze het mooist. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. Asperges kun je, na 2 - 4 minuten blancheren,  in de diepvries bewaren als je ze goed verpakt in een plastic zakje of gesloten doos. Bij - 18°C zijn ze ongeveer 12 maanden houdbaar.

Toepassingen

♦ Koken en serveren met gekookte eieren, achterham en mayoniase;
♦ Koud in salades met sinaasappel;
♦ Gebruik de onderkant en de schillen voor het maken van een lekkere bouillon;
♦ Roerbakken met tuinkruiden;
♦ Frituur gehalveerde dunne asperges in een velletje loempiadeeg;
♦ Taartjes van bladerdeeg, kaas en asperges als hapje.

Bereiding

Snijd allereerst een stuk van de harde onderkant af. Witte asperges moet je met een dunschiller schillen te beginnen vanaf de kop. Bij groene asperges is schillen niet nodig. Laat asperges niet uitdrogen. Leg ze dus voor het bereiden in ruim koud water. Kook de asperges in ruim water. Ze zijn gaar als de onderkant zacht is. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Stomen
♦ Magnetron
♦ Frituren
6 - 10 minuten
2 - 3 minuten
8 - 13 minuten
5 - 8 minuten
2 - 3 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                
Uit het buitenland
Terug naar boven