Asperge
Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Onder de grond, dus in het donker, groeien de witte asperges. Groene asperges groeien in het licht. Asperges hebben een zachte smaak met een heel kenmerkend aroma. Het is een echte lentegroente. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. Naast de witte asperges, zijn er ook groene en paarse asperges, die minder zorg nodig hebben, maar minder verfijnd smaken. De asperges van de volle grond komen pas tegen eind april op de markt. De teelt vindt voornamelijk plaats in Noord Brabant en Noord Limburg en in Drente rond Borger.
Voedingswaarde per 100 gekookt en zonder zout / uit blik of glas
Energie |
73 KJ, 17 kcal |
94 KJ, 22 kcal 1.9 gr 0.6 mgr 3.2 gr 200 mgr 15 mgr 1.1 gr 0.5 gr |
Kooptips
Groene asperges drogen snel uit. Let er dus op dat ze er lekker fris uitzien, stevige kopjes hebben en zeker geen bruine vlekken vertonen.
Bewaartips
Je kunt asperges, in de koelkast, circa 7 dagen bewaren. Doe dat bij voorkeur in een vochtige theedoek. Dan blijven ze het mooist. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. Asperges kun je, na 2 - 4 minuten blancheren, in de diepvries bewaren als je ze goed verpakt in een plastic zakje of gesloten doos. Bij - 18°C zijn ze ongeveer 12 maanden houdbaar.
Toepassingen
♦ Koken en serveren met gekookte eieren, achterham en mayoniase;
♦ Koud in salades met sinaasappel;
♦ Gebruik de onderkant en de schillen voor het maken van een lekkere bouillon;
♦ Roerbakken met tuinkruiden;
♦ Frituur gehalveerde dunne asperges in een velletje loempiadeeg;
♦ Taartjes van bladerdeeg, kaas en asperges als hapje.
Bereiding
Snijd allereerst een stuk van de harde onderkant af. Witte asperges moet je met een dunschiller schillen te beginnen vanaf de kop. Bij groene asperges is schillen niet nodig. Laat asperges niet uitdrogen. Leg ze dus voor het bereiden in ruim koud water. Kook de asperges in ruim water. Ze zijn gaar als de onderkant zacht is.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ Frituren |
6 - 10 minuten 2 - 3 minuten 8 - 13 minuten 5 - 8 minuten 2 - 3 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |