21-september-2021 |
Artisjok

Artisjok

De artisjok (Cynara scolymus L.) is de bloemknop van een distel. Ze zijn grijsgroen van kleur en zijn samengesteld uit kleine blaadjes die rond de bodem van de bloem (het hart) zijn gevouwen. Op de bloembodem staat een soort 'hooi' (meeldraden). Snijd dat weg voor consumptie. De artisjokken worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als bloem zijn ze ongeschikt voor consumptie. Je kunt ze ook voor de sier gebruiken.

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vezels

196 KJ, 46 kcal
2.0 gr
1.5 mgr
9.5 gr
47 mgr
52 mgr
8 mgr
1.5 gr

Kooptips

De blaadjes van de artisjok moet dik en vlezig zijn en wat leerachtig aanvoelen. Ook moeten ze mooi gesloten rond de knop liggen. Staan de schubben uit elkaar dan zijn ze niet geschikt voor consumptie. Hoe verser de artisjok hoe beter de wat bittere maar wel zachte smaak. 

Bewaartips

Bewaar de artisjok in een vochtige theedoek in de koelkast. Ze drogen namelijk snel uit. De houdbaarheid is dan 4 - 7 dagen. Ze zijn ook houdbaar in de vriezer, maar dan moeten ze eerst minstens 7 minuten geblancheerd worden. Bewaar ze wel in een gesloten plastic bakje of zak. De houdbaarheid is circa 6 maanden bij -18ºC.

Toepassingen

♦ Kook de artisjok en serveer hem met een vinaigrette of een knoflooksaus. De blaadjes kun je lekker uitzuigen en de bodem is heerlijk van smaak. 
♦ Vullen met een salade op basis van ham, ei of garnaal. Snijd wel het hooiin het hart weg. 
♦ De kleinste artisjokken laten zich prima grillen op de barbecue of in de oven 
♦ Gekookte bodems serveren op pizza's of gebruiken in een salade. 
♦ Heerlijk in een paste mat gekookte ham en een bechamelsaus. 

Bereiding

Knip de eventuel aanwezige bruine puntjes van de bladeren en verwijder een te lange steel (max. 10 cm). Vewijder de taaie bovenste bladeren. Om te voorkomen dat de snijvlakken aan de blaadjes en de steel bruin worden kun je ze besprenkelen met citroensap. Neem de tijd voor het koken. Afhankelijk van de grootte heb je 15 tot 45 minuten nodig. Als je de blaadjes gemakkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. De blaadjes kun je prima stuk voor stuk eten. Zuig het zachte vruchtvlees eruit onder aan het blad. Verwijder het 'hooi' dat is niet lekker. Daarna kun je de smakelijke bodem als laatste eten. onderaan 

♦ Koken
(afhankelijk van het formaat)

♦ grillen
(kleine artisjokken) 

 
15 - 40 minuten

30 minuten
 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland  
Terug naar boven