21-september-2021 |
Andijvie

Andijvie

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgroente die nauw verwant is aan witlof. Andijvie heeft een groen blad en is wat bitter van smaak. Bekende varianten zijn: krulandijvie of frisee. Je kunt de groente koken of rauw eten. Als aparte groente, maar een andijviestamppot is ook niet te versmaden. De groente, met name de buitenste bladeren zijn rijk aan mineralen en de vitamines A en C. Andijvie is verijwel het hele jaar verkrijgbaar. In de winter en het vroege voorjaat komt de groente uit de glastuinbouw. Deze zijn kleiner en zachter en hebben een kortere bereidingstijd dan de groente van buiten de kassen. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vezels

22 KJ, 5 Kcal
1.0 gr
0.8 mgr
0.3 gr.
29 mgr
41 mgr
4 mgr
2.8 gr

Kooptips

Kies alleen andijvie die er fris en groen uitziet. De groenten bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit water en verlept dus snel. De onderkant van de stronk moet droog en geelk witzijn. 

Bewaartips

Het beste kun je andijvie meteen na de koop eten. Bewaar de groente hooguit een dag in de koelkast. In een geperforeerde plastic zak is de groente wat langer (1 - 3 dagen) bewaarbaar.

Toepassingen

♦ Als verse salade (het gele hart) met uitgebakken spekjes of gekookte hamblokjes. 
♦ Stamppot rauwe andijvie met spekjes.
♦ Als Oosterse salade met sinaasappelen en rozijnen.
♦ Stomen met appels.
♦ Roerbakken met uiringen en sereveren met pindasaus. 

Bereiding

Was de krop in ruim koud water en verwijder eventueel de verkleurde bladeren en de harde nerf. Na het snijden van de andijvie in reepjes moet de groente goed uitlekken. Wanneer je de groente kookt zul je zien dat deze snel slinkt. Reken daarom circa 300 - 400 gram per persoon. Voor het gebruik (rauw) in salades reken je ongeveer 100 gram per persoon. Kookvocht mag je niet gebruiken vanwege de aanwezigheid van nitraat. Voor meer informatie klik op de link van het Voedingscentrum.

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 13 minuten
6 - 8 minuten
7 - 8 minuten
ca. 15 minuten
5 - 6 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem            
Uit het buitenland en de glastuinbouw
Terug naar boven