Amsoi
Amsoi is familie van de mosterdplant, een naaste verwant van paksoi en van oorsprong afkomstig uit Azié. Van amsoi worden verschillende rassen geteeld. Er is daarom keuze uit grof- tot fijnbladige typen. De groente staat buiten ons land bekend als 'mustterd cabbage' (mosterdkool). Het blad is lichtgroen van kleur en tamelijk ruw van vorm. De smaak is pittig tegen het bittere aan. Vandaar dat de groente ook wel een Indische mosterd wordt genoemd. Amsoi wordt rauw of gestoofd en gegeten als spinazie. Het wordt veel gebruikt in de Surinaamse en veel Oosterse keukens. Vanuit Afrika is deze groente in Suriname terecht gekomen.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
124 kJ 29 kcal |
Kooptips
Kijk of de groente er fris en mooi groen van kleur uitziet. Koop geen bladeren met bruine verkleurde vlekken. Dan is het verse en frisse er wel vanaf.
Bewaartips
Je kunt de amsoi in de diepvries bewaren, maar dan moet je hem eerst blancheren. De houdbaarheid bedraagt dan, verpakt in het plastic, zeker 12 maanden bij 18°C. Vers in de koelkast is de groente enkele dagen houdbaar.
Toepassingen
♦ Makkelijk en snel klaar in de magnetron.
♦ Gesneden in een salade met ananas en cashewnoten.
♦ Bakken samen met rundergehakt.
♦ Roerbakken met nassivlees, varkenspoulet of garnalen met ui en knoflook.
Bereiding
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
8 - 10 minuten 5 - 7 minuten 7 - 8 minuten ca. 15 minuten 4 - 6 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |