Akkerpaddenstoel
De akkerpaddenstoel staat vanwege de anijsachtige geur en smaak ook bekend als 'anijschampignon'. Ze wordt op kleine schaal geteeld maar komt veelvuldig voor in sparrenbossen en weilanden in Nederland en België. De akkerpaddenstoel heeft veel weg van een champignon, maar de hoed is lichtgeel en de steel wat langer.
Kooptips
Kies de paddenstoelen alleen wanneer ze geen donkere plekken of beschadigingen vertonen. Pas ook op voor in het wild geplukte paddenstoelen. Ze worden nog wel eens verwisseld met de giftige bolchampignon.
Bewaartips
Akkerpaddenstoelen zijn maar kort, 2 - 3 dagen, houdbaar in de koelkast. Leg ze onderin op de koudste plaats.
Toepassingen
♦ Lekker in de soep.
♦ Meegaren in een jus. bij voorkeur bij stoofvlees en wild.
♦ Rauw of licht geblancheerd in salades.
♦ In een pasta met garnalen en spinazie.
Bereiding
Maak de paddenstoelen schoon met een vochtig doekje of met een zacht borsteltje. Snijd van de steel de onderste plak af en snijd de hoed in dunne plakjes of kwarten. Je zult constateren dat de hoed kan openspringen, maar dat is niet van invloed op de smaak. Kook akkerpaddenstoelen niet te lang want dan verdwijnt de specifieke anijssmaak.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |