Aardperen
Aardperen zijn knollen met een heel grillige vorm. Ze verschillende kleuren van violet, lichtbruin, roze of wit. De peer heeft een wat zoete smaak. Als ze goed vers zijn kun je ze rauw eten. Ze hebben dan een wat krokante beet. Je kunt ze uitstekend combineren met worteltjes, aardappels, erwten, bonen en broccoli. Ook vis en noten vorem een goed combinatie. Aardperen komen ook voor onder de namen Jeruzalem artisjok of topinamboer.
Kooptips
Als je de knolletjes indrukt en ze zijn wat zacht en 'gummi-achtig'dan zijn ze oud. Knolletjes moeten hard aanvoelen.
Bewaartips
Aardperen kun je tot maximaal 7 dagen in de koelkast bewaren.
Toepassingen
♦ Je kunt er prima mee wokken in combinatie met verschillende wokgroenten.
♦ Eeen uitsteken alternatief voor gebakken aardappels met spek- of hamblokjes
♦ Uitstekend geschikt als onderdeel van een relish of picalilly.
♦ Lekker in een aardperensoep met doperwtjes
♦ Meesudderen met stooflappen.
♦ In dunne schijfjes gesneden en rauw marineren in olijfolie, rijstazijn of limoensap.
♦ Prima in ovenschotels samen met champignons, noten en kaas.
Bereiding
Ardperen moeten altijd goed gewassen en afgeborsteld worden. Je hoeft ze niet te schillen. Kook ze in de schil want dan blijft de smaak het mooist. Om verkleuring tijdens het koken tegen te gaan voeg je een minischeutje citroensap of natuurazijn toe.
♦ Koken ♦ Roerbakken |
5 - 10 minuten enkele minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | |||||||||||
Uit het buitenland | ♦ |