
Jostabes
De Jostabes is een kruising tussen de zwarte- en de kruisbes. De kleur varieert van heel donkerblauw tot zwart. De smaak is wat minder zoet dan de zwarte bes en heeft als extraatje het fris-zure van kruisbessen. De doorsnede is maximaal 1.5 cm. De bessen zijn heel teer, dus raak ze zo min mogelijk aan. De bes is in Nederland beperkt verkrijgbaar.
Kooptips
Koop alleen onbeschadigde bessen met een vers uiterlijk. De bes moet stevig aanvoelen.
Bewaartips
Leg de bessen zo snel mogelijk in de koelkast. Het liefst losjes uitgespreid op en bord. De houdbaarheid bedraagt niet meer dan een paar dagen.
Toepassingen
♦ Prima om bessensap van te maken. Heerlijk in een smoothie.
♦ Lekker als jam.
♦ Zo uit het vuistje.
♦ Mixen met ander zacht fruit.
Bereiding
Was ze alleen als het nodig is, verwijder de steeltjes en serveer ze meteen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |