
Pruimen
Pruimen zijn steenvruchten, net als kersen en perziken. De vorm heeft wel wat weg van een ei en de kleur varieert van blauwzwart tot geel en rood. Er zijn tal van varianten:
• Reine Claude d'Oullins: groot met een groene tot gele schil
• Reine Claude Crottée: een kleine groengele pruim.
• Reine Claude d'Althan: roodpaars met een goudgeel vruchtvlees
• Czar: een paarsblauwe kleine pruim
• Opal: Een grote pruim met een paarsrode schil.
• Monsieur Hâtif: een langwerpige pruim met geel vruchtvlees en een paarse schil.
• Tragedie: langwerpig, geel met donkerrode vlekken.
• De dubbele bakpruim: blauw van uiterlijk met geel vruchtvlees.
• Victoria: een langwerpig model en roodgeel van kleur.
Kooptips
Te harde pruimen moet je eerst na laten rijpen. Geen probleem wanneer je mooie harde pruimen kiest. Gebutste pruimen laat je maar beter liggen.
Bewaartips
Pruimen houd je je tot 5 dagen goed op een koele plek (12-15ºC). In de koelkast mogen alle rijpe pruimen die niet meer hoeven na te rijpen.
Toepassingen
♦ Uit het handje.
♦ In blokjes in vla, yoghurt of kwark.
♦ In gebak.
♦ Prima in compote.
♦ In mousses.
♦ Stoven bij wild, vlees en gevogelte.
♦ Heerlijk als jam. (vooral de gele pruimen die bevatten meer suikers)
Bereiding
Pruimen kun je met schil en al eten. Je hoeft ze alleen te wassen en je moet het steeltje verwijderen.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |