21-september-2021 |
Abrikoos

Abrikoos

De abrikoos kennen we vers, maar ook gedroogd, in blik of glas. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje, een grote steenachtige pit en oranjegeel zacht aromatisch vruchtvlees dat als het rijp is, gemakkelijk loslaat. Abrikozen komen van oorsprong uit China. Tegenwoordig onder andere uit Griekenland en Frankrijk. De vrucht bevat niet veel vitamine C, maar wel een aantal belangrijke mineralen. Het grootste deel van de oogst wordt ontpit en gedroogd om vervolgens gebruikt te worden in onder andere tutti frutti. De pitten kunnen, na het verwijderen van het aanwezige giftige blauwzuur, gemalen worden om dan aan marsepein toegevoegd te worden. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
Suikers
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vet
Vezels
Vitamine C
 Water

48 KJ, 201 kcal
1.4 gr
7.7 gr
0.5 mgr
11.1 gr
10 mgr
10 mgr
0.4 gr
2.4 gr
9 mgr 
86.4 gr

Kooptips

Abrikozen moeten lekker ruiken. Verder is een onbeschadigde schil belangrijk. 

Bewaartips

Abrikozen zijn gevoelig voor beschadigingen. Behandel ze dus voorzichtig. Bewaar abrikozen die nog niet rijp zijn buiten de koelkast op kamertemperatuur. Koel zijn abrikozen, buiten de koelkast, 1 - 3 dagen houdbaar. In de koelkast blijven ze tot circa 5 dagen goed. Ze verliezen dan echter wel wat geur en smaak. 

Toepassingen

♦ In een fruitsalade;
♦ In een salade met sla en uitgebakken spekreepjes;
♦ Meestoven met kip of varkensvlees;
♦ Halveren, de pit verwijderen en vullen met roomkaas;
♦ Bladerdeeg vullen met halve abrikozen en rozijnen.

Bereiding

Verwijder de schil met een scherp mesje. Nodig is het niet want de schil is eetbaar. Halveer de abrikozen door ze rondom in te snijden tot de pit die er daarna gemakkelijk vanaf gedraaid kan worden. De helften kun je dan eventueel in partjes snijden.  

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland                
Terug naar boven