Nangka
De nangka of jackfruit groeit aan een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie. die oorspronkelijk uit India komt. De geelgroen langwerpige vrucht is enorm en kan wel een meter lang worden. De doorsnede bedraagt dan maar liefst 50 cm. Het gewicht bedraagt dan gemakkelijk tot 40 kg. De vruchten die hier geïmporteerd worden zijn vaak niet groter dan 50 cm. De schil is volledig bedekt met driekantige stekels. De Nangka smaakt zoetig en beetje naar banaan en heeft licht rose tot wit vruchtvlees.
Kooptips
In een toko kun je soms stukken nangka kopen. Hele vruchten zijn er bijna niet. Meestal koop je nangka in blik.
Bewaartips
De stukken nangka kun je het beste in de koelkast bewaren. Pak ze dan wel in plastcfolie.
Toepassingen
Een onrijpe nangka wordt in de Oosterse keuken wel gebakken of gekookt en gebruikt als groente. De vrucht bevat heel veel langwerpige zaden die je kunt roosteren.
♦ Prima uit de hand te eten.
♦ Klein gesneden in combinatie met ijs.
♦ Door een vruchtensalade.
♦ In curry's en andere groentegerechten.
♦ Als basis van ijs.
♦ Dunne plakken frituren tot nangkachips.
♦ Geroosterde zaden zijn geschikt als snackje.
Bereiding
Schil de vrucht, snijd hem in stukken en verwijder de zaden.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |