
Djamboe
De djamboe bol, (Maleisische) rozenappel of Maleisische wasappel is een vrucht van een groenblijvender hoge boom met een brede, dichte kroon. De djamboe aer mawar zoals de officiële naam luidt is een ongeveer 5 centimeter grote, afgeronde of eivormige bes. Afhankelijk van de soort krijgt de vrucht een groene tot lichtgele of rode kleur. De dunne glanzende schil omsluit tot 5 millimeter dik, gelig-wit vruchtvlees. Het smaakt zacht zoetzuur en ruikt naar rozen. In de vrucht bevinden zich één of twee bruine, ruwe, tot 2 centimeter grote zaden. Deze zaden zijn giftig.
De boom groeit alleen in een tropisch of subtropisch klimaat. In Jamaica en Puerto Rica bloeien ze bijna het hele jaar door. Op de Bahama's en in Florida (VS) zijn de maanden mei tot en met juli de belangrijkste periode. In India varieert het, in het centrale deel van het land vindt de bloei in februari, maart en april plaats en rijpen de vruchten in juni en juli. In Zuid-India bloeien de planten in begin januari en worden de vruchten in maart en april geoogst.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
56 kcal 0.5 - 0.7 gr 0.45 - 1.2 mgr 14.2 gr 34.1 mgr 5.6 - 5.9 mgr 0.3 gr 2.5 gr 6.5 - 17 mgr |
Bewaartips
De vruchten moeten in de koelkast bewaard worden.
Toepassingen
♦ Gestoofd met een beetje suiker als dessert
♦ Prima uit de hand te eten
♦ De vruchten worden gebruikt in compote
♦ Als onderdeel van jam en gelei
♦ Als basis voor een siroop, saus of koude dranken.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |