21-september-2021 |
Stoofpeer

Stoofpeer

De meeste stoofperen komen van origine uit Nederland. Ze zijn over het algemeen wat harder en kleiner dan de bekende handperen. Gekookt vormen ze een oer-Hollands gerecht dat je in ieder traditioneel kookboek terug vindt. Na het koken zijn ze lekker zoet en kruidig van smaak. Er zijn verschillende soorten:

• Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil
• Anjou peer: groot en sappig
• Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees
• Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees.

Sommige stoofpeersoorten, zoals de Gieser Wildeman, kleuren tijdens het koken rood,

Kooptips

Peren moeten stevig aanvullen.

Bewaartips

Stoofperen zijn in een koele omgeving enkele weken houdbaar.

Toepassingen

♦ Heerlijk als compote.
♦ Gekookt serveren bij diverse vleessoorten en aardappelpuree. 
♦ Te gebruiken in gebak. 
♦ Gekookte peertjes en vla als toetje. 

Bereiding

Eerst afwassen en daarna schillen. Snijd vervolgens de peer in partjes en kook hem in rode wijn of gewoon water. Voeg voor extra smaak een pijpje kaneel en wat suiker toe. 

♦ Koken 120 - 240 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem            
Uit het buitenland            
Terug naar boven