Sinaasappel
De sinaasappel wordt geïmporteerd uit Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Het is de meeste bekende fruitsoort uit de warmere streken. Er zijn verschillende soorten die elk hun eigen formaat en smaak hebben. Zo zijn er zoete en zoetzure versies. We kennen de gewone sinaasappel, de bloedsinaasappel en de navelsinaasappel. Een handsinaasappel is lekker sappig, gemakkelijk te pellen en de partjes zijn prima te eten. Een perssinaasappel is wat grover van structuur.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
205 KJ, 49 kcal 1.7 gr 0.1 mgr 21.6 gr 1 mgr 11 mgr 43 mgr 23 mgr 180 mgr 1.3 gr 2.5 gr 53.2 mgr |
Kooptips
Een goede sinaasappel is vrij van schimmel, onbeschadigd en voelt zwaar en stevig aan.
Bewaartips
Buiten de koelkast kun je sinaasappels gemakkelijk 3 weken bewaren.
Toepassingen
♦ Toepasbaar in allerlei gerechten. Warm of koud.
♦ Prima voor sinaasappelsap.
♦ Door een fruitsalade.
♦ De schil kun je prima konfijten en gebruiken als smaakmaker in taarten, koekjes en pudding.
♦ Het sap als smaakmaker in pudding, vla of yoghurt.
♦ Smaakverbeteraar in marinades en jus.
♦ Heerlijk in sauzen.
Bereiding
Je hoeft ze alleen maar te schillen en ze zijn dan klaar voor gebruik.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |