21-september-2021 |
Papaja

Papaja

De papaja is een echte tropische vrucht die vooral groeit in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. Als je niet eerder een verse papaja gegeten hebt, ken je de smaak waarschijnlijk toch wel: de vrucht zit vaak in ingeblikt tropisch fruit. Papaja’s hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet en hebben qua smaak wat weg van een meloen. En ze ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo’n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groengele tot gele schil. Als je de vrucht halveert zie je binnenin een verzameling aan zwart tot donkerbruine zaadjes met daaromheen het boterzachte, geel-oranje vruchtvlees. De zaadjes kun je drogen en als ‘peper’ gebruiken in gerechten.

Kooptips

Zorg ervoor dat de schil van de papaja zo gaaf mogelijk is. Ze raken namelijk snel gekneusd. Koop ook geen vruchten waarvan de schil verschrompeld is. Een rijpe papaja heeft een gevlekte schil waaop de kleuren rood, groen en geel aanwezig zijn. De combinatie is afhankelijk van de soort. De schil geeft een beetje mee als je er voorzichtip op drukt. 

Bewaartips

Wanneer je de vruchten in de koelkast legt wordt het rijpingsproces verstoord. Doe dat dus niet. Op een koele plaats kun je hem een paar dagen bewaren. Invriezen is mogelijk. Bij -18°C blijft de vrucht in een gesloten verpakking ongeveer een jaar goed. 

Toepassingen

♦ Stukjes bestrooien met suiker 15 minuten in de oven grillen;
♦ Maak er een salsa van voor op een hamburger;
♦ Toevoegen aan een fruitsalade;
♦ Heerlijk bij ijs;
♦ Pureren in een smoothie;
♦ Lekker in chuney's;
♦ Vullen met groentes en bakken in de oven. 

Bereiding

Snijd de papaja half door of in kwarten en verwijder de zaadlijsten en het zaad. Verwijder de schil. Je kunt het vruchtvlees eventueel met limoensap besprenkelen dan wordt de smaak nog beter. 

Let op! Papaja gaat de werking van gelantine tegen. Blancheer de vrucht daarom voor het gebruik anders wordt de gelantine niet stijf. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven