Nederlandse Elstar appel
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Elstar was oorspronkelijk gekweekt in Nederland, en is nu overal in Europa verkrijgbaar. Het is een sappige, knapperige appel met een roomwit vruchtvlees. Hij heeft een uniek aroma en unieke smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel/goudgeel met een helderrode blos. Maar er zijn verschillende variëteiten, die iets anders van kleur zijn, zoals de Rode Elstar, Elshof of Elstar Ruby. De Nederlandse Elstar is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december verkrijgbaar.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
229 KJ 54 kcal
|
Kooptips
Koop appels met een onbeschadigde schil die stevig aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar ze bij voorkeur in de groentelade van de koelkast. Dan kun je ze gemakkelijk 4 weken bewaren. Gooi niet met de appel. Dat veroorzaakt bruine plekken.
Toepassingen
♦ Uit de hand;
♦ Gebakken samen met gebakken bloedworst;
♦ Op brood met kaneel;
♦ Voor het maken van appelsap;
♦ Gesnipperd in pannenkoekenbeslag;
♦ In appelgebak;
♦ In balderdeeg met rozijnen.
Bereiding
In plakjes of blokjes snijden en/of snipperen. In de hele appel zit pectine. Dat is bevorderlijk voor het geleren.
Let op!
Geschilde appel verkleurd heel snel. Dat is te voorkomen met wat cider(azijn) of citroensap.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||
Uit het buitenland |