Nashipeer
Nashiperen zijn pitvruchten die voornamelijk groeien in Noord-China, Korea, Japan en Nieuw-Zeeland. Volgens overlevering is Marco Polo een van de eerste Europeanen die een nashipeer heeft geproefd. De peren groeien aan struiken van 2 meter hoog. De vruchten zijn gevoelig voor ongedierte en worden daarom tijdens de groei in papieren zakjes verpakt. De Japanse nashipeer heeft veel weg van een appel, is mooi rond en heeft een geelgroene kleur. De Chinese variant is meer peervormig. De schil is zandkleurig, hard en ruw en is niet eetbaar. Het vruchtvlees is bijzonder sappig en de smak is fris-zoet. De Nashiperen uit Japan worden in Taiwan beschouwd als een luxe cadeau.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
176 KJ, 42 kcal
|
Kooptips
De vrucht beschadigt heel snel. Dus koop alleen onbeschadigde Nashiperen. De vrucht moet daarnaast hard zijn en lekker ruiken.
Bewaartips
In de koelkast zijn Nashiperen ongeveer een week houdbaar.
Toepassingen
♦ Uit het handje eten na de peren geschild te hebben.
♦ In blokjes door een fruitsalades.
♦ In blokjes door de yoghurt.
♦ Lekker bij vanille-ijs.
♦ Heerlijk in een salade met geitenkaas, noten en eikenbladsla.
♦ Als zoetmakertje in Koreaanse gerechten of sauzen.
Bereiding
Was de Nashipeer net als een gewone appel of peer. Schil de vrucht, want de schil is oneetbaar en verwijder het klokhuis. Daarna in partjes of blokjes snijden. Koel serveren.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |