Meloenpeer
Een andere naam voor de meloenpeer is Pepino of appelmeloen. Van oorsprong is de bes afkomstig uit de hooglanden van Peru, Ecuador en Colombia. Ook wordt ze gekweekt in Nieuw Zeeland. Ook wordt de plant steeds vaker gekweekt in Oost-Afrika (onder andere Ethiopië), Oost-Azië, Australië, Californië, op de Canarische Eilanden en in het Middellandse Zeegebied. Ook in de Nederlandse kassen wordt de bes steeds vaker gekweekt. Het is een ronde of eivormige bes varierend in grootte tot maximaal 12 cm met een doorsnede van circa 8 cm. Het gewicht varieert van 150 tot 500 gram. . De kleur van de dunne schil is groenig-geel met roodbruine vlekken of strepen. Het vruchtvlees is zacht en heel sappig en smaakt naar peer en meloen.
Een meloenpeer is rijp als de vrucht mee veert bij een zachte vingerdruk.
Bewaartips
De meloenpeer bewaar je in de koelkast.
Toepassingen
♦ Heel geschikt voor jam.
♦ Lekker in een fruitsalade.
♦ Als garnering op een koude schotel.
♦ Bakken als bijgerecht bij vis.
Bereiding
Snijd de vrucht verticaal doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de meloenpeer in plakjes of lepel het vruchtvlees uit.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |