Mandarijn
Mandarijnen komen oorspronkelijk uit China. Echter namen Arabische handelaren in de Romeinse tijd de vrucht mee naar Italië. Momenteel komt de vrucht uit allerlei landen: Griekenland, Marokko, Brazilië en Spanje. Een bekende variant is de tangerine (Citrus tangerina) oorspronkelijk afkomstig uit de omgeving van Tanger in Marokko.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
209 KJ, 49 kcal |
Kooptips
Ook bij de mandarijn is het noodzakelijk dat de schil glanst en glad is. Als de schil ribbels heeft dan betekent het dat de mandarijn rijp is, of zelfs te rijp is.
Bewaartips
Mandarijnen blijven het beste goed op een koele donkere plaats. Denk hierbij aan 12-15 graden. Op deze plaats zijn ze dan ongeveer anderhalve week houdbaar.
Bereiding
Mandarijnen worden over het algemeen op de vuist gegeten, net zoals een appel. Je hoeft alleen de schil eraf te halen en je kunt de partjes gewoon opeten. Ook vind je ze vaak terug in combinatie met (fruit)salades.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |