Limoen
De limoen is familie van de citroen. Echter is de limoen groen / bleekgeel van kleur, en kleiner dan de citroen zelf. Het vruchtvlees smaakt zuur. De limoen wordt ook vaak lime genoemd. De vrucht is inheems in Zuidoost-Azië, maar is steeds vaker in andere warme landen vanwege het feit dat de vrucht slecht tegen kou kan.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
126 KJ, 30 kcal |
Kooptips
Zoals veel andere fruitsoorten, moet je bij aankoop van een limoen ook goed letten op de schil. De schil moet een mooie kleur groen zijn daarnaast hoort de limoen stevig aan te voelen. Limoenen die vrij zwaar aanvoelen bevatten veel sap, dit zijn de beste limoenen.
Bewaartips
Limoen is een exotische vrucht, gewend aan exotische temperaturen. Daarom is het verstandig de limoen in de fruitschaal te bewaren op kamertemperatuur. De limoen is op kamertemperatuur ongeveer een week houdbaar. In de koelkast is dit twee weken, echter wordt de smaak van de limoen door het bewaren in de koelkast minder lekker.
Toepassingen
♦ Als toevoeging aan drank.
♦ In cocktails.
♦ Bij dressings voor salade.
♦ Bij dressings voor vis.
♦ Smaakversterker.
Bereiding
Limoen kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Limoen wordt daarom ook vaak gebruikt voor dezelfde gerechten als de citroen, als smaakversterker.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |