Limequat
Deze dwergcitroen is niet groter dan maximaal 4 cm en is oorspronkelijk een kruising tussen een kumquat en een limoen. De vrucht heeft een eetbare schil en zit vol eveneens eetbare pitjes. De smaak is wat wrang en zurig. De smaak van het sap heeft meer aroma, maar is ook wat zuurder dan de die van de gewone citroen. De aanvoer van limequats is het grootst in najaar en winter. Ze worden geteeld in subtropische gebieden als Zuid-Afrika, Brazilië, Florida, Israël en Spanje.
Kooptips
Koop geen uitgedroogde en beschadigde vruchten.
Bewaartips
In de koelkast kun je limequats wel 2 weken bewaren. Laat ze voor het gebruik even op kamertemperatuur komen, want buiten de koelkast smaken ze het lekkerst.
Toepassingen
♦ Heerlijk in een kwarktaart.
♦ Lekker als marmelade of jam.
♦ Door een vruchtensalade.
♦ Bij frisdrank of cocktail.
Bereiding
Het sap van de limequat kun je net als het sap van een citroen, gebruiken om verkleuringen van fruit als appel en peer tegen te gaan. Spoel ze voor het gebruik goed af.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |