Kweepeer
Vroeger stond de 4 tot 6 meter hoge kweepeerboom vaak bij de boerderijen. Na jaren 'vergeten' te zijn komt de kweepeer langzaam maar zeker weer in de belangstelling.
De vrucht komt van oorsprong uit de omgeving van de Kaspische zee en is heel bekend in de Zuid-Europese landen. Hij wordt hier ook wel kweeappel of gewoon kwee genoemd. Ze zijn geel en hebben een wat bobbelig uiterlijk.
De Portugese naam is 'marmelo' en aan deze naam hebben we het begrip 'marmelade' te danken.
Rauwe kweeperen zijn veel te hard en te zuur en zijn rauw vrijwel niet te eten. Om ze te eten dus moeten ze eerst gekookt worden. Ze ruiken daarna fris-zuur en zijn heerlijk als compote.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
291 KJ, 69 kcal
|
Kooptips
Koop alleen stevige en onbeschadigde kweeperen.
Bewaartips
Harde kweeperen kunnen met gemak enkele weken narijpen. Controleer ze dan wel regelmatig op schimmel of beurse ligplekjes.
Toepassingen
♦ Koken tot moes of compote.
♦ Verwerken in (appel) taarten.
♦ Lekker bij varkensvlees of wild.
♦ Geschikt voor jam.
♦ Verwerken in vruchtbroden.
♦ Vullen met een mengsel van boter, suiker en room en daarna bakken.
♦ Gelei van maken.
Bereiding
Was ze af en laat de schil zitten Snijd daarna de vrucht in vier stukken en verwijder de pit. De schil beval veel van het bindmiddel 'pectine'. Dat zorgt voor een steviger compote en moes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Variant: Chinese peer
De Chinese, Tientsin-peer of Ya-peer is een inheemse soort peer uit het noorden van China. Het zijn sappige peren met wittig vruchtvlees,