Kiwi
De kiwi is een ovale vrucht met een lengte van ca. 7 cm. De schil is donker groen/bruin en licht behaard. De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden. Het vruchtvlees is bij een groene kiwi grasgroen van kleur, ligt om een witte kern heen en bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes. Kiwi's zijn er ook in een gele variant. Deze laatste hebben een frisse citrussmaak en ook wat steviger vruchtvlees dan de groene kiwi. De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar toen wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. (Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel wel ‘kiwi’s’ genoemd). De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes. Aanvoerlanden zijn onder andere Nieuw Zeeland, Griekenland, Frankrijk, Italië en Chili.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
255 KJ, 61 kcal |
Kooptips
Koop alleen stevige kiwi's die je vervolgens laat rijpen in de fruitmand. Kies in ieder geval onbeschadigde vruchten zonder vlekken. Druk op de aanzet van de steel. Wanneer die iets meegeeft is de kiwi rijp.
Bewaartips
Rijpe kiwi's kun je ongeveer een week bewaren buiten de koelkast. Onrijpe blijven gekoeld ongeveer 2 tot 3 weken goed.
Toepassingen
♦ Leg plakjes op vruchtentaarten en ijs;
♦ In blokjes als borrelhapje;
♦ Door de fruitsalade;
♦ Lekker uitlepelen;
♦ Door een kipsalade samen met sinaasappel;
♦ In de jam.
Bereiding
Van haarloze minikiwi's en gele kiwi's kun je de schil eten. Hoewel deze niet echt lekker is. De overige kiwisoorten kun je halveren en uitlepelen. Ook kiwi's breken eiwitten af waardoor melkproducten bitter gaan smaken en waterig worden. Gelatine verliest door de vrucht haar bindkracht. Blancheer de kiwi dus voor gebruik of neem kiwi's uit blik.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |