Kersen
Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten en ze zijn familie van de roosachtigen. Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna paarsrood. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’. De zoete kers wordt voornamelijk zo uit de hand gegeten of verwerkt in gebak of hartige pasteien. Zure kersen worden voor de industriële verwerking gebruikt bijvoorbeeld in dranken, zoals bier. In Amerika gebruikt men vooral zure kersen, vooral voor cherry pies (kersentaart), cobblers (compote met deegdeksel), jam en muffins. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel. Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een belangrijk aanvoerland. Nederlandse kersen van hoogkwalitatieve rassen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten onder vogelwerende netten. In de lente en zomer zijn zij kersvers verkrijgbaar.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
179 KJ, 42 kcal
|
Kooptips
Koop stevige kersen die mooi glanzen en een mooie kleur hebben zonder beschadigingen.
Bewaartips
Kersen blijven 3 - 4 dagen goed op een koele plaats. In de groentela van de koelkast tot 2 dagen. Kersen kun je invriezen. Bewaar ze in een plastic zak of een gesloten doosje. Ze blijven tot 12 maanden goed.
Toepassingen
♦ Uit de hand.
♦ Dopen in de gesmolten chocolade.
♦ Als warme kersensaus bij wild of kip.
♦ Zonder pit in stoofschotels.
♦ In een vruchtensalade.
♦ Als jam.
♦ Inmaken met brandewijn en suiker.
Bereiding
Verwijder de steeltjes na het wassen. Wanneer je de kersen gebruikt voor een compote, een jam of als smaakmaker in gebak dan moeten de pitten eruit. Doe dat met een kersenontpitter of met een scherp mesje.
Let op!
Kersensap maakt vlekken die moeilijk weg te halen zijn. Niet alleen op je kleren maar ook op keukenkastjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |