Honing pomelo
De honing pomelo, ook wel Chinese grapefuit genoemd, is een bijzonder grote vrucht met een dikke schil. De pomelo kan wel tot 30 cm groot worden. Ze groeien aan brede stekelige bomen. Ten opzichte van de gewone pomelo is de vrucht wat zoeter en minder bitter met een vleugje honingsmaak. Het sap van deze pomelo is zoet met soms een licht zuurtje erin. De vruchten komen overwegend uit China en Vietnam. De Honey-Pomelo bevat veel vitamines, vruchtensuikers en mineralen als magnesium en calcium. Pomelo verlaagt de bloeddruk, verlicht keelpijn en helpt tegen verkoudheid.
Kooptips
De schil moet stevig aanvoelen en mag niet beschadigd zijn. Pas als de schil dof wordt is de pomelo rijp om te eten.
Bewaartips
Pomelo's mogen niet in de koelkast. Leg ze maar gewoon op een fruitschaal. Dan blijven ze twee tot drie weken goed. Alleen wanneer de vrucht is aangesneden moet hij, afgedekt met folie, de koelkast in. Dan blijft de pomelo nog een dag of drie goed.
Toepassingen
♦ Uit het handje.
♦ Lekker in vruchtensalades.
♦ Als vrucht bij pittige curries.
♦ Prima te combineren met garnalen.
♦ Een lekkere combinatie met zalm als voorgerecht.
Bereiding
Het pellen van een pomelo is niet gemakkelijk. Schil de vrucht en verwijder de witte velletjes want die zijn wat taai en smaken bitter. Snijd het vruchtvlees met een mesje tussen de vliezen weg.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |