Frambozen
Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Ze groeien volop in Nederland maar worden ook aangevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozensaus is lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe. Bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees of wild, is frambozen compote een heerlijke aanvulling. Frambozen zijn rijk aan vezels en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
136 KJ, 32 kcal |
Kooptips
Zomerfruit raakt snel beschadigd. Koop dus alleen mooie, droge en verse frambozen.
Bewaartips
Bewaar de vruchtjes ongewassen op een koele plaats bij voorkeur in de koelkast. Leg ze wel gespreid op een bord dan zijn ze maximaal 2 dagen houdbaar. Vries ze indien gewenst los van elkaar in, verzamel ze als ze bevroren zijn en verpak ze in een gesloten plastic zakje. Op die manier zijn ze tot een jaar houdbaar bij -18°C.
Toepassingen
♦ Warm door de rijstepap;
♦ Bij salades met blokjes kaas en nootjes;
♦ Serveren op ijs met slagroom;
♦ Pureren en serveren als saus;
♦ Als smaakmaker bij omeletten en pannenkoeken;
♦ Als compote bij vlees- en wildgerechten;
♦ Als decoratie op gebak.
Bereiding
Was ze niet. Ze raken te snel beschadigd. Verwijder wel de aanwezige blaadjes en steeltjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |