Custardappel
De custardappel of ossenhart is een tot 10 m hoge, in droge tijden bladverliezende, boom met appel- of hartvormige vruchten die bij de steel zijn ingedeukt. De vrucht kan variëren van 500 gram tot 1.5 kilo met een formaat van maximaal 18 cm. Custard Appels zijn lichtgroen met knobbelig huid, en hebben zachte, zoete vruchtvlees met bruine zaden. De vruchten komen van nature voor in de Cariben en Zuid-Amerika en komen in Nederland nauwelijks op de markt. Tegenwoordig is Australië de grootse producent.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
393 KJ, 101 kcal
|
Kooptips
Kies voor lichtgroene en stevige vruchten. De buitenkant is wat fragiel dus enkele lichtbruine vlekken zijn normaal. Neigt de schil naar paars, zwart dan heeft de vrucht zijn beste tijd gehad.
Bewaartips
De custardappelen kan op de fruitschaal nog wat narijpen. Rijpe vruchten bewaar je het beste in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen. Bewaar onrijpe vruchten op een koele plek. De rijptijd is dan maximaal 2 weken.
Toepassingen
♦ In een fruitsalade met bananen, ananas, papaja
♦ Serveren met geraspte kokos en noten op ontbijtgraan.
♦ Met ijs, melk en honing als smoothie.
♦ In de vla.
Bereiding
Alleen even licht afspoelen. Van de vrucht gebruik je alleen de schil.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |