Cranberry
Cranberry's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ooit eens een vat cranberry's is aangespoeld waarop ze zijn ingeburgerd. Op Terschelling worden ze veenbessen of Pieter Sipkesheide genoemd naar de vinder van het vat.. Ook op Vlieland groeien de vruchten volop. Cranberry's zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van "craneberry" ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt. Van oudsher is de medicinale werking van de plant bekend bij de indianen in Noord-Amerika. In Nederland werden ze gebruikt als middel tegen scheurbuik.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
58 KJ, 14 kcal |
Kooptips
Cranberry's moeten stevig zijn en mooi glanzen.
Bewaartips
Verse vruchten kun je 1 - 2 dagen uitgespreid in de koelkast bewaren. In gesloten verpakking zijn ze maximaal 2 weken houdbaar. Invriezen is mogelijk. Ze zijn dan tot een jaar houdbaar.
Toepassingen
♦ In een saus bij vlees- en wild gerechten;
♦ Als vulling in gebak;
♦ Als compote;
♦ Gekookte peren vullen met cranberry's;
♦ In de pudding;
♦ In gebak, taarten of salades.
Bereiding
Was ze goed en kook ze, met het deksel erop, met wat suiker. De bessen zijn te gebruiken wanneer ze kapot springen. De kooktijd is ongeveer 10 minuten. Leg wel een deksel op de pan waarin je ze kookt. De bessen springen namelijk open.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |