Citroen
De citroen is familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo’n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal inmiddels sterk gegroeid. Citroenen komen van oorsprong uit de moessongebieden in zuidoost Azië waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt. Ook het gebied rond de Middellandse Zee heeft een perfect klimaat voor citrusvruchten. Een citroen is voor de meeste mensen te zuur, vanwege het aanwezig citroenzuur, om zo uit de hand te eten. Echter geeft het sap gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak. Bovendien kan het sap verkleuring van bijvoorbeeld banaan, appel en avocado voorkomen. De schil is bijzonder aromatisch en kun je daarom heel goed fijn geraspt toevoegen aan deeg voor gebak en cake. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen.
Voedingswaarde per 100 gram zonder schil / schil
Energie |
121 kJ, 29 kcal |
197 kJ, 47 kcal 1.50 gr 0.8 mgr 16 gr 134 mgr 129 mgr 10.6 gr |
Kooptips
Let op een gave schil en koop stevige citroenen. Wanneer je de citroenen wilt persen dan kun je beter de vrucht met een gladde schil gebruiken die bevatten meer sap. Om te raspen is een grove en ruwe schil beter.
Bewaartips
Na het plukken rijpen citroenen niet meer. Bewaar ze op een koele plaats buiten de koelkast op een fruitschaal. Ook in het groentevak van de koelkast overleven ze het wel. Ze blijven dan wel een paar weken goed.
Toepassingen
♦ In thee en sapjes;
♦ Als smaakmaker in (na)gerechten;
♦ In cocktails;
♦ Bij sauzen en dressing in plaats van azijn;
♦ Geraspt toevoegen aan een cakebeslag voor de frisse smaak;
♦ Als smaakmaker bij gebakken vis of gerild vlees;
♦ Als antiverkleuringsmiddel bij diverse geschilde fruitsoorten als appel en witte groenten;
♦ In bereiding van gelei en jam.
Bereiding
Van de citroen kun je vrijwel alles gebruiken. Boen de schil goed schoon onder stromend water. Rasp alleen de buitenste dunne schil. De onderliggende schil is veel te bitter.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |