Bramen
Bramen zijn fruit dat hoort bij de zomer. Ze zijn familie van de aardbei. De vruchten hebben een heel eigen aroma en zijn zacht en wat zoetig van geur. Als ze rijp zijn hebben ze een mooie blauwzwarte kleur. Ze zitten boordevol vitamine C, vezels en mineralen. Ze groeien aan een stekelige struik, maar worden desondanks graag geplukt. Je vindt de struiken vooral langs (spoor)wegen en in de bossen. De braam die geteeld wordt voor de vruchten is ontstaan door verschillende soorten bramen te kruisen.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
243 KJ, 58 kcal |
Kooptips
Je koopt de bramen meestal in bakjes want ze zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Koop dus alleen gave en glanzende vruchtjes.
Bewaartips
Bewaar ze op een koele plaats of in de koelkast. In het laatste geval blijven ze maximaal 3 - 4 dagen goed. Maar leg ze zo veel mogelijk uit elkaar dan blijven ze het mooist.
Toepassingen
♦ Uit het handje.
♦ In een fruitsalade.
♦ In jam.
♦ Als smaakmaker in likeur.
♦ In combinatie met vanille ijs.
♦ Lekker in milkshakes.
♦ In bowl.
♦ Op of in een taart.
♦ In vla, yoghurt en kwark.
Bereiding
Spoel ze snel af in een bak water dan behouden ze hun aroma. Gebruik geen stromend water want dan raken ze beschadigd. Droog ze niet af, maar laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder tot slot de kroontjes en steeltjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |