21-september-2021 |
Blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen

De vrucht is afkomstig van een vaste plant uit de heifamilie. Het struikje is kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 60 cm. De plant heeft veel, overeenkomsten met de rode bosbes. De vruchtjes zijn blauwzwart, hebben een zilverkleurig waslaagje (net als druiven) en hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Het sap is paars-purperachtig. Blauwe bessen zijn rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking. De vruchtjes hebben een hoog vitamine C gehalte. 

Voedingswaarde per 100 gram 

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Suikers
Natrium
Kalium
Calcium
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine C
Vet
Vezels

316  KJ, 75 kcal
0.6 gr
2.5 mgr
14.5 gr
14.0 gr
4.0 mgr
60 mgr
12.0 mgr
0.02 mgr
0.02 mgr
0.06 mgr
12.0 mgr
0.2 gr
6.6 gr

Kooptips

Koop alleen bessen die een mooi waslaagje hebben en die er vers, mooi en stevig uitzien.

Bewaartips

Bewaar de bessen in de koeling. Het liefst uitgespreid op een bord. Verse bessen zijn maximaal 3 dagen houdbaar. Op een koele plek zijn ze 1 - 2 dagen houdbaar.

Toepassingen

♦ In jam;
♦ In fruitsalades en bowl;
♦ In yoghurt en vla;
♦ Als vulling voor vlaaibodems;
♦ In compote;
♦ In een wildsaus;
♦ Op taarten.

Bereiding

Was ze alleen als het nodig is. Raak ze daarbij zo min mogelijk aan. De bessen beschadigen namelijk snel. Verwijder na het wassen de steeltjes. Je kunt bessen bij -18°C invriezen. Ze zijn dan een paar maanden houdbaar. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                  
Uit het buitenland
Terug naar boven