Bergbraambes
Cloudberry's of Bergbraambessen vindt je vrijwel alleen in de noordelijke bergachtige natte veengebieden van Schotland en Scandinavië. Ze groeien daar in het wild. Ze hebben veel weg van bramen of frambozen en zijn oranjerood tot ambergeel van kleur. De onrijpe bes is rood en hard. Alleen als ze helemaal rijp zijn is de bes lekker romig en een beetje yoghurt-achtig. Onrijpe bessen zijn wrang.
Kooptips
De bessen zijn in Nederland vrijwel niet te koop. Wellicht loop je er tegenaan op vakantie. Als je ze dan koopt dan moeten ze wel gaaf zijn.
Bewaartips
In de koelkast zijn ze hooguit 2 dagen houdbaar, maar dan moet je ze niet allemaal op elkaar leggen.
Toepassingen
♦ Verwerkt tot jam.
♦ Lekker als compote.
♦ Als compote ook bij ijs.
♦ Ook als sap prima te drinken.
♦ Als basis voor likeur en / of bergbraambessenwijn.
♦ Smaakmaker in Zweedse kwarktaart.
♦ Bij gebakken camembert.
Bereiding
Verwijder de steeltjes en blaadjes voorzichtig. Ze raken namelijk snel beschadigd.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |