21-september-2021 |
Banaan

Banaan

Laten we maar met je grootste vraag beginnen: waarom zijn de bananen krom? Dat is helemaal geen domme vraag. Bananen hangen in een tros en willen omhoog groeien. Het is overigens niet zo dat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien. In een ruimteschip zonder zwaartekracht zouden ze dus recht groeien. Grofweg zijn er twee soorten: de fruit- of dessertbanaan. In Suriname heet deze banaan de 'bacove'. Daarnaast is er de bakbanaan die je niet rauw kunt eten. Deze banaan is groter dan de dessertbanaan en blijft mooi stevig tijdens het bakken.

De banaan komt onder andere uit Colombia, Costa Rica en Honduras. Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen, maar ze zijn opvallend rijk aan vitamine B6 en kalium. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, groeien bananen niet aan een boom. Bananenplant is feitelijk een kruid dat wordt geproduceerd door de planten te stekken. Na een jaar is de plant volgroeid en heeft dan rijpe vruchten die geoogst kunnen worden. De plant wordt na de oogst gekapt.

Voedingswaarde per 100 gram rijpe banaan 

Energie
Eiwit
Koolhydraten
Natrium
Kalium
Calcium
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine C
Vet
Vezels 

363 KJ, 86 kcal
1.2 gr
18.8 gr
1.0 mgr
400.0 mgr
8.7 mgr
0.01 mgr
0.04 mgr
0.06 mgr
12.0 mgr
0.2 gr
2.0 gr

Kooptips

Overrijpe bananen met bruinzwarte plekken op de schil zijn weliswaar nog goed eetbaar, maar de houdbaarheid is zeer beperkt.

Bewaartips

Onrijpe bananen hebben een groengele kleur en moeten dan narijpen op kamertemperatuur. Bananen zijn gevoelig voor kou want dan stopt het narijpen en bederven ze meteen. Laat ze daarom rijpen buiten de koelkast op een koele plaats (12-15°C). Het narijpen duurt tot maximaal 4 dagen. In bananen die niet rijp zijn zit heel veel zetmeel dat door het rijpen omgezet wordt in suiker. Een rijpe banaan is dus veel zoeter. Overrijpe bananen bevatten meer voedingstoffen 

Toepassingen

♦ Uit de hand;
♦ In fruitsalades;
♦ Op een broodje pindakaas;
♦ Op een tosti met kaas;
♦ In een milkshake;
♦ In een smoothie;
♦ Gebakken bij de Chinese- en Indische keuken;
♦ In gebak.

Bereiding

Een banaan moet je schillen. Eet hem uit de hand, bak hem in het geheel of snijd hem in plakjes voor verdere verwerking. Als je banaan gebruikt als decoratie op een gerecht dan moet je de vrucht besprenkelen met citroensap om verkleuring tegen te gaan. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland

♦ Variant

Een variant is de appelbanaan is een synoniem van het bananenras Silk. Ze worden verbouwd in Kenia, Israël en Brazilië.De vruchten zijn kleiner dan de gewone soorten. Sommigen delen deze rassen in als aparte soorten, waarbij de Latijnse benaming voor de appelbanaan dan Musa manzano is. Manzana is Spaans voor appel. 

De vruchten zijn ongeveer  9 cm lang en zijn moeilijk te schillen. De rijpe appelbanaan is geel net als de gewone banaan. Het is een friszoete banaan die een beetje naar appel smaakt, maar heeft verder niets met die laatste vrucht te maken.

 

Terug naar boven