Avocado
De avocado of advocaatpeer komt oorspronkelijk uit Mexico. De naam avocado stamt af van het woord 'ahuacat' dat staat voor teelbal en komt uit het Nahuatl een taal die gesproken wordt door de Nahua, de oorspronkelijke bewoners van het huidige Mexico.
Daar groei ze aan de advocaatboom (Persea americana). Het land is nog steeds een belangrijke exporteur. Ze worden tegenwoordig ook geïmporteerd Zuid-Afrika. De avocado is peervormig tot rond en kan wel 20 cm lang worden. De schil is hard, een beetje geribbeld en donkergroen tot zwart gekleurd. Het vruchtvlees is heel zacht en bevat tot wel 30% vet. Binnenin de vrucht zit een grote ronde pit die je voor het eten moet verwijderen. De vrucht is erg gezond vanwege de aanwezige nuttige stoffen. Ze bevat veel vitaminen en een enkelvoudig onverzadigd vetzuur met de naam 'oliezuur'. Dat goed is voor het cholesterolgehalte. Verder bevat de avocado veel vezels, proteïne en kalium.
Op de Antillen werd de avocado vermengd met alcohol en zo ontstond er een geel drankje. Zeelieden brachten dat mee naar Holland. Waar al snel eieren werden gebruikt, vanwege de kleur. omdat avocado's ontbraken. Zo ontstond de nu zo bekende 'advocaat'.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
790 KJ, 188 kcal
|
Kooptips
Druk met je vingers voorzichtig op de aanzet van de steel. Als de avocado zacht aanvoelt dan is de vrucht rijp. Koop geen beschadigde vruchten.
Bewaartips
Bewaar avocado's altijd buiten de koelkast anders verstoor je het rijpingsproces. Afhankelijk van de rijpheid kun je een avocado tot maximaal 6 dagen bewaren bij een temperatuur van krap 15°C.. Het vruchtvlees van de vrucht verkleurt erg snel. Om dat tegen te gaan kun je er wat limoen- of citroensap over sprenkelen.
Toepassingen
♦ Een uitgeholde vrucht vullen met een kip- , ham- of garnalensalade
♦ Als voorgerecht. Op smaak gebracht met citroensap, peper en zout.
♦ Als basis voor guacamole. Een Mexicaanse saus.
♦ In groente salades.
♦ Avocado pureren en door een bouillon scheppen.
♦ In fruitsalades.
♦ In milkshakes.
♦ Bij kipgerechten.
♦ Op toast.
Bereiding
De avocado halveren en de pit verwijderen. Daarna uithollen voor het gebruik van het vruchtvlees. Wanneer een avocado warm wordt verwerkt krijgt het vruchtvlees een erg bittere smaak. Warm verwerken moet dus ontraden worden.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |