Ananas
Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar en komt uit landen als Brazilië, Ivoorkust en Midden-Amerika. Columbus ontdekte de vrucht en bracht hem mee naar Europa. Op de kop van de ananas zitten groene bladeren. De vrucht heeft veel weg van een grote dennenappel. De ananas heeft mooi glanzend geel vruchtvlees dat heerlijk ruikt en zoetig smaakt. Ananas wordt rijp geoogst want de vrucht rijpt na het oogsten moeilijk na.
Een van de smakelijkste soorten is de sugarloaf ananas. Een vrucht kan wel tot 4,5 kilo wegen. De schil is vaak groen, ook als de vrucht rijp is. Het vruchtvlees is geelwit en heerlijk zoet van smaak. De meeste sugarloaf ananassen zijn afkomstig van Mexico en Venezuela.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
50 kcal |
Kooptips
Wanneer je de binnenste bladeren er gemakkelijk uit kunt trekken is de vrucht rijp. Te vroeg geoogste vruchten zijn nogal zuur en hebben weinig aroma. Of een vrucht goed is valt moeilijk te zeggen. Alleen wanneer de ananas lekker ruikt is de vrucht goed.
Bewaartips
Bewaar de ananas op een fruitschaal of op een koele plaats. Beslist niet in de koelkast anders krijg je te maken met het lagetemperatuurbederf. De vrucht gaat dan van binnenuit rotten. Bewaar de vrucht dus bij kamer temperatuur. Bij - 18°C blijft ananas circa 12 maanden goed in de diepvries.
Toepassingen
♦ Op tosti's of een pizza;
♦ Roerbakken met verschillende groenten;
♦ In een salade;
♦ Door yoghurt of kwark;
♦ Als zomerse touch in een zuurkoolschotel.
♦ Grillen op de barbecue.
♦ Uit het handje.
Bereiding
Snijd de ananas in schijven. Verwijder de schil en verwijder de kern en eventuele ingroeide delen. Rauwe ananas breekt eiwitten af door het enzym bromelaïne. Het resultaat is waterige melkproducten en slappe gelatine. Gebruik voor pudding en dergelijke dus gekookte ananas of ananas uit blik.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |