Açaibessen
De vruchten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika vooral uit Peru, Suriname en Brazilië. Ze komen van de açaipalm waaraan ze in grote trossen van soms wel honderden bessen groeien. De bessen kunnen twee keer per jaar geoogst worden. De trossen worden dan van de boom losgehakt. Het vruchtje is ongeveer 2,5 cm groot en bevat een grote pit die het merendeel van de vrucht in beslag neemt. Het uiterlijk lijkt veel op de blauwe druif. De smaak van de vruchtjes heeft volgens de een wel wat weg van de bosbes, terwijl de ander meer neigt naar chocolade of noten. De vruchten bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten.
Kooptips
De vruchtjes zijn niet te koop in Nederland. Ze zijn te kwetsbaar om te vervoeren. Ze worden verwerkt tot poeder of sappen.
Toepassingen
♦ Verwerken in sapjes of smoothies.
♦ Verwerkt tot smaakvol poeder als smaakmaker.
♦ Heerlijk in de yoghurt of kwark samen met ander fruit.
♦ In Zuid-Amerika wordt de pulp als koude pap gegeten.
Bereiding
De bessen worden ontdaan van de grote pitten en het vruchtvlees wordt verwerkt tot pulp. Deze pulp kan gevriesdroogd worden en tot poeder worden verwerkt.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland |