Abrikoos
De abrikoos kennen we vers, maar ook gedroogd, in blik of glas. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje, een grote steenachtige pit en oranjegeel zacht aromatisch vruchtvlees dat als het rijp is, gemakkelijk loslaat. Abrikozen komen van oorsprong uit China. Tegenwoordig onder andere uit Griekenland en Frankrijk. De vrucht bevat niet veel vitamine C, maar wel een aantal belangrijke mineralen. Het grootste deel van de oogst wordt ontpit en gedroogd om vervolgens gebruikt te worden in onder andere tutti frutti. De pitten kunnen, na het verwijderen van het aanwezige giftige blauwzuur, gemalen worden om dan aan marsepein toegevoegd te worden.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
48 KJ, 201 kcal
1.4 gr 7.7 gr 0.5 mgr 11.1 gr 10 mgr 10 mgr 0.4 gr 2.4 gr 9 mgr 86.4 gr |
Kooptips
Abrikozen moeten lekker ruiken. Verder is een onbeschadigde schil belangrijk.
Bewaartips
Abrikozen zijn gevoelig voor beschadigingen. Behandel ze dus voorzichtig. Bewaar abrikozen die nog niet rijp zijn buiten de koelkast op kamertemperatuur. Koel zijn abrikozen, buiten de koelkast, 1 - 3 dagen houdbaar. In de koelkast blijven ze tot circa 5 dagen goed. Ze verliezen dan echter wel wat geur en smaak.
Toepassingen
♦ In een fruitsalade;
♦ In een salade met sla en uitgebakken spekreepjes;
♦ Meestoven met kip of varkensvlees;
♦ Halveren, de pit verwijderen en vullen met roomkaas;
♦ Bladerdeeg vullen met halve abrikozen en rozijnen.
Bereiding
Verwijder de schil met een scherp mesje. Nodig is het niet want de schil is eetbaar. Halveer de abrikozen door ze rondom in te snijden tot de pit die er daarna gemakkelijk vanaf gedraaid kan worden. De helften kun je dan eventueel in partjes snijden.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |