21-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - fruit

Borrelhapjes - fruit

De combinatie van vlees, van wat voor een soort dan ook, en vleeswaren biedt in combinatie met fruit een wereld aan smaakbelevenissen. Kijk maar eens wat Versinspiratie hier bij elkaar heeft gebracht. Slechts een paar voorbeelden van de mogelijkheden die vooral met een beetje fantasie vrijwel oneindig zijn. 

Crispy torentje

Maak op een niet al te dikke plak komkommer een stapeltje van de volgende lekkernijen. Crispy bacon, mandarijn, perzik of abrikoos, roomkaas en wat je wellicht verder nog in de koelkast vindt. Prik alles vast met een prikkertje.

Gevulde perzik

Gebruik abrikozen of andere zoet vruchten op sap uit het blik. Laat ze goed uitlekken, snijd ze open en vul ze met wat zoetige roomkaas. Druk daarin wat kleine stukjes crispy bacon. Serveer ze niet al te lang daarna omdat anders het knapperige spek zacht wordt en dat is beduidend minder lekker.

Pruimen met bacon

De gedroogde pruimen kunnen voor het bakken in de oven eventueel gevuld worden met een vruchtenchutney van bijv. mango. Ook heel lekker is een vulling van pekelvlees of paté. Omwikkel de pruim met de bacon en steek de plak vast met een prikkertje. Bak ze in de oven gedurende 10 minuten tot de pruim gaar is.

Dadels met rauwe ham

De dadels worden opengesneden en gevuld met een roomkaas naar keuze. Eventueel prop je voor het vullen nog een paar kleine reepjes rauwe ham in de dadel. Deze kun je echter ook na het vullen in de vulling vastprikken. Dat staat wat vrolijker. Afgarneren met een minitoefje peterselie.

Gevulde tomaat

Voor een gevulde tomaat kun je uitstekend niet te grote tomaten gebruiken. Vooral kerstomaatjes zijn heel geschikt , Snijd aan de onderkant een plakje weg dan blijven ze beter staan. Hol ze uit en vul ze met een slagerssalade naar keuze. Vooral een originele vleessalade is erg lekker.

Feta-tomaatjes

Van kleine kerstomaatjes wordt aan de onderkant een heel klein plakje afgesneden. Dan blijven ze beter staan. De binnenkant wordt uitgehold. Het tomaten-vlees wordt vermengd met feta en hele kleine flintertjes verse ui en gekookte ham. Alles even kruiden met een klein beetje witte peper en het mengsel weer terug scheppen. Afgarneren met wat gehakte peterselie.

Komkommerrol

Een lange dun afgeschaafde reep komkommer wordt belegd met een plak gekookte ham of een blak hamworst. Rol beide plakken luchtig op en steek de rolletjes vast met een prikker. Je kunt ze heel licht insmeren met wat olie om uitdroge te voorkomen. Op die manier blijft ook de garnering van gehakte uitjes wat beter liggen.

Gevulde komkommer

Schil de komkommer en snijd hem daarna in hapklare dikke plakken. Hol ze vervolgens aan de bovenkant een beetje uit. Vul ze daarna met een lekkere (vlees) salade die goed bij komkommer past. Ook kun je vleeswaren als rauwe ham gebruiken om de vulling nog lekkerder te maken.

Zoete grilschijfjes

Net als bij de mini spiesje kun je allerlei soorten zoete vruchten op het plakje grilworst deponeren. Zelfs wat dikker jam is goed te gebruiken. En die heb je meestal wel in huis. Zo maak je je eigen verrassingen.

Rauwe (Ganda) ham

Met name de mild smakende en mooi gedroogde Gandaham (foto) uit België is bij uitstek geschikt voor een combinatie met de zoete meloen. Maar ook een Plakje Parmaham is niet te versmaden. Serveer eens verschillende soorten ham met meloen op een bord en proef het verschil.

Ham met asperges

Gebruik alleen zachte achterham. Schouder- en tostihammen zijn te stug. Kleinere rolletjes krijg je door een plak ham te beleggen met twee asperges, om en om, en die na het oprollen door te snijden.

Borrelspiesje

Voor dit mini spiesje kun je verschillende soorten gekookt worst gebruiken van een gewone kookworst tot cocktailworstjes. Mijn slager gebruikte stukjes knakworst. Die zijn al gaar en kun je heel goed koud eten. Rijg ze aan een stokje met allerlei soorten zoete vruchten

Zuidelijk snackje

Vouw een half plakje heel dun gesneden Parmaham bovenop een blokje meloen en leg er een gevulde olijf bovenop. Steek die drie vast met een prikker en een zuidelijk hapje is geboren.

Parmaham met vijgen

Neem lekkere gedroogde vijgen en snijd deze in hapklare brokjes. Omwikkel ze met Parma of een andere soort rauwe ham. Steek alles vast met een prikkertje.

Hampropje

Neem een mooie droge plak rauwe ham. Snijd deze in de lengte door de helft en leg er een klein partje sinaasappel op. Voeg wat granaatappelpitjes toe en vouw alles in elkaar. Steek vast met een prikkertje.

Meloentasje

Mooie magere rauwe ham zonder een al te grote spekrand wordt heel dun gesneden en om een klein blokje meloen gewikkeld. Het pakketje wordt bovenop bijeen gehouden met een prikkertje.

Mini's

Het hoeft allemaal niet groot en luxe te zijn om lekker te smaken. Deze minihapjes zijn van blokjes ham op verschillende soorten brood. De extra smaak komt van een champignonnetje, een stukje augurk, olijfjes, kaas en pepertjes. Deze combinatie zijn ook heel lekker met vis.

Hamvijg

Een opengesneden vijg wordt gevuld met een opgerolde plak rauwe ham naar keuze. Het lekkerst smaakt uiteraard een plak ham uit Italië of Spanje. Een echte Mediterrane combinatie.

Sinaasappelstick

Neem en mooi blokje ananas en leg daarop twee stukjes gebraden varkensfricandeau van ongeveer het zelfde formaat. Leg deze scheef neer ten opzichte van elkaar en doe er een drupje veenbessen-, of een andere zoete, saus op. Garneer af met en toefje peterselie.

Fantasietorentje

Dit torentje laat zien dat je van alles en nog wat kunt combineren. Hier is gebruik gemaakt van een rondje roggebrood, crème fraîche, rauwe ham en een decoratie van augurk, pepertjes en een zwarte olijf. Apart lekker.

Meloenspiesje

Neem dun gesneden zachte achterham. Laat die door de slager mooi dun afsnijden op zijn snijmachine. Vouw halve plakjes zigzaggend op en steek die om en om met partjes meloen aan een prikkertje.

Sinassnackje

Neem een schijfje sinasappel en breng daarop een toefje fijne paté aan. Strooi er wat blokjes vruchtvlees overheen en garneer ze af met een klein toefje groen.

Enokitakes

Deze van oorsprong Japanse lekkernij genaamd obimaki enoki is een verfijnde combinatie tussen gerookte bacon en de verse enokitakes (fluweel-pootjes) een paddenstoelensoort. Zet de rolletjes vast met een prikker en gril ze in de oven tot de paddenstoeltjes wat aangebakken zijn en de bacon knapperig. Serveer ze met een partje citroen.

Perzikpuntje

Klein stukje perzik omwikkeld met en plakje rauwe ham. Welke ham maakt niet zoveel uit. Alles kan van Parmaham tot Hollandse boerenham.

Terug naar boven