03-augustus-2022 |
NBC publiceert whitepaper over voordelen volkoren

NBC publiceert whitepaper over voordelen volkoren

NBC heeft een whitepaper opgesteld over de voordelen van volkoren. Er wordt ingegaan op de maalmethoden, wetgeving, voedingsstoffen, gezondheid, duurzaamheid en perceptie van consumenten.

Uit het rapport concludeert NBC de volgende vijf voordelen van volkoren:

1. Volkoren bevalt veel belangrijke voedingsstoffen

In alle granen zitten veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. In de kiem, de meelkern en de zemel schuilen verschillende stoffen. Door het gebruik van de hele graankorrel bevatten volkorenproducten daarom opgeteld de meeste voedingswaarde.

2. Volkoren eten verkleint het risico op veel voorkomende ziekten

Door de vele voedingsstoffen heeft volkoren een gunstig effect op de gezondheid. Er is wetenschappelijk bewijs dat de combinatie van vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen het risico verkleint op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

3. Volkoren kent een kleine C02-voetafdruk

De grote invloed van voedselproductie en -consumptie op het milieu dwingen ons tot duurzame keuzes. Door de kleine voetafdruk zijn volkorengranen zo’n duurzame keuze. Bij de teelt daarvan en de productie van brood liggen wel kansen om die voetafdruk nog verder te verkleinen.

4. Volkoren bestaat in veel variatie

De consument heeft aardig wat keuze uit volkorenbroodsoorten. Volkoren kan van elke graansoort gemaakt zijn of een combinatie daarvan. Zo bestaat er naast het bekende volkorentarwebrood ook volkoren roggebrood, volkoren speltbrood en volkoren meergranenbrood.

5. Volkoren valt bij steeds meer consumenten in de smaak

Volkoren is in Nederland de meest gegeten broodsoort. Bij het kopen van brood speelt gezondheid een steeds grotere rol. De belangrijkste reden dat consumenten steeds vaker volkorenbrood kopen, is dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat. 

Bekijk de whitepaper

Terug naar boven