Klapstuk met gort, pruimen en rozijnen

Ingrediënten

  • Klaprib of champrib (vlees opgebouwd uit lagen, die worden afgewisseld met vet. Grove structuur, hier en daar dooraderd met vet. Zonder been en mooi kantsnijden tot een gaaf geheel.
  • 10 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 400 gram Gort, in linnen zakje om mee te koken
  • 200 gram Gedroogde blauwe pruimen
  • 200 gram Rozijnen, gewassen Voor de bessensaus
  • 20 gram Aardappelmeel of maïzena
  • 400 ml Bessensap
  • Klaprib of champrib (vlees opgebouwd uit lagen, die worden afgewisseld met vet. Grove structuur, hier en daar dooraderd met vet. Zonder been en mooi kantsnijden tot een gaaf geheel.,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 400 gram Gort, in linnen zakje om mee te koken,
  • 200 gram Gedroogde blauwe pruimen,
  • 200 gram Rozijnen, gewassen Voor de bessensaus,
  • 20 gram Aardappelmeel of maïzena,
  • 400 ml Bessensap

Bereiding

  • Laat de gort en de pruimen apart een nacht weken. Doe het klapstuk in een pan met water  dat het net onder staat, voeg zout en peper toe, breng aan de kook en laat het op een laag vuur 3 uur gaar worden. Doe de gort in een linnen zakje (het zakje moet zo groot zijn dat het slechts voor de helft gevuld is, want de gort ze uit) en laat de gort het laatste uur met het vlees meekoken. Voeg dan ook de pruimen en de rozijnen bij het vlees toe. Als de gort gaar is. Neem de gort de rozijnen en de pruimen uit de pan, laat dit  in een bak afkoelen. Laat het vlees in het kookvocht afkoelen en alles in de koelcel laten doorkoelen. Bessensaus maken; breng de bessensap aan de kook en maak er met het aardappelmeel of maïzena een gebonden sausje van. Laat ook dit afkoelen en in de koelcel doorkoelen.

  • Presenteer de gort in een mooie schaal, leg daar de plakken klapstuk op met eromheen de pruimen en rozijnen. Presenteer het bessensausje er apart bij.Of in oven of magnetron bakjes vul het bakje met gort plakken klapstuk en pruimen met rozijnen, vul het andere bakje de bessensaus. Verhitten kan in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit het gerecht in pannetjes, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren( in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is). Verhit de bessensaus in een ander pannetjes tot hij door en door warm is. Borden goed voorverwarmen en op de  borden serveren. 

Terug naar boven