Bakkerstaal - W
Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie je kennis maken met een aantal van deze begrippen.
Waterglazuur
Een mengsel van poedersuiker en vocht met of zonder smaakstof.
Foto: My life as Eline
Weken
Langzaam zacht laten worden en zwellen van gedroogde ingrediënten in koud vocht.
Wellen
Het in warm vocht laten zwellen van meestal gedroogde ingrediënten, zoals rozijnen.
Foto: kookboek Katrijn
Wellingtonspijs
Amandelspijs dat heel fijn is gedraaid en met eiwit wordt vermengd om te verwerken in amandel (spijs)koekjes.
Foto: Patisserie de Ridder, Bussum
Wieksen
Het voor het bakken bestrijken van brooddeeg of het bestrijken van gebakken broodproducten met wieks. Een mengsel van water en suiker, in de broodbakkerij gebruikt om broden mee te bevochtigen direct nadat ze uit de oven komen.