Tonijn
Een snelle zwemmer die in scholen leeft. Er zijn meer dan 20 soorten wereldwijd. De befaamde blauwvintonijn oftewel de reuzentonijn gaat veelal rechtstreeks naar Japan. De vis wordt daar gegeten als sushi of sashimi. Tonijn staat er wereldwijd slecht voor. Kies dus voor een goed alternatief. Tonijnen kunnen een snelheid van wel 75 km/uur bereiken. Ze voeden zich met inktvis, kwallen, haring, makreel en zandspiering. Tonijnen komen voor in tropische en matig warme zeeën. De beste en duurste vissen worden voor het paaien gevangen. Het vlees is stevig, nogal zwaar verteerbaar en diep roze van kleur. Door de kleur heeft het vlees veel weg van kalfs- en/of rundvlees. Er wordt bij de tonijn dan ook vaak gebruik gemaakt van de benamingen steak en biefstuk.
Gebruik
Tonijn wordt gebakken gegrild en ook wel gekookt. Vooral het buikdeel is het lekkerst. De vis heeft stevig vlees. Pas op met de bereiding van tonijn. Te lang bereiden geeft kurkdroog vlees. Ook staat tonijn bekend om het hoge kwikniveau van het vlees. Een te hoge consumptie kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
• Tonijn op stokbrood met ijsbergsla
• Tonijnsalade
• In een pasta met pesto
• Verwerken als een tonijnburger
• lekker op toast of brood.
Vangstgebieden FAO
Tonijn wordt gevangen in de gebieden 21 - 31
♦ Verkrijgbaarheid |
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC | ||
♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |