Noorse kreeft
De Noorse kreeft wordt ook wel Italiaanse 'scampi' of langoustine genoemd. De kreeft heeft een roze-oranje kleur en donkere vlekken op de buik en de scharen. De lengte bedraagt circa 25 cm. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de kreeft ook wel verward met de grote garnaal, de gamba. Dat is niet zo verwonderlijk want de losse staarten van beide dieren zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De kreeft wordt veelal door Nederlandse vissers gevangen.
Verse Noorse kreeft heeft pikzwarte ogen en een glimmend pantser. Is dat niet het geval dan heeft bederf al toegeslagen. Alleen de staarten zijn eetbaar. Ze hebben een verfijnde smaak en het vlees is mooi mager. Je kunt de staarten pocheren of frituren. Het vlees wordt wel verwerkt in de Spaanse paella.
Vangstgebieden FAO
De Noorse kreeft wordt gevangen in de gebieden 21 - 27 - 37
♦ Verkrijgbaarheid |
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC | ||
♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |