Gamba
De Gamba of tijgergarnaal is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Je kunt de gamba dan ook onder een ander naam tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is en het dus om dezelfde soort garnaal gaat. Deze grote groep garnalen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië en komen zowel uit visserijen (wilde vangst) als kwekerijen. De gamba is in veel verschillende maten en bereidingswijzen verkrijgbaar. Ze zijn er rauw, gekookt, gepeld en ongepeld. De kleinste gamba's, waar het staartje nog aan zit, worden ook wel cocktailgarnaaltjes genoemd. De naam scampi wordt gebruikt voor de reuzengarnaal waar de kop van is verwijderd.
Gebruik
Rauwe gamba's moet je snel verwarmen in bijna kokend water of visbouillon. Bij te lang koken worden ze droog. Ze zijn in 3 - 4 min. gaar.
• Aan een spiesje op de barbecue.
• Koud als snackje.
• Koken, bakken.
Vangstgebieden FAO
De gamba wordt gevangen in de gebieden 21 - 27 - 31
♦ Verkrijgbaarheid |
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC | ||
♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |